Recept Soto Ayam


Ingrediënten Soto Ayam

Kipstukken (ca. 1 pond)
½ bosje selderij 4 eieren
½ prei 2 aardappels
Ketjap
200 gram taugé
Sambal badjak
Olie
Gebakken uitjes
Zout, 1 bouillonblokje
Soe-oen (ca. 100 gr)
2 uien
2 sprieten sereh (citroengras)
6 teentjes Knoflook
3 daun salam blaadjes
Stukje djahé ca. 3 cm (1,5 tl poeder)
2 volle tl. Ketoembar
Stuk kunyit ca. 3 cm (1,5 tl poeder)
1 volle tl. Djinten
4 djeroek poeroet blaadjes(citroenblad)
Stukje laos ca. 3 cm
½ tl. Trassi

Bereiding soep

  1. Doe de kip in ca. 1,5 – 2 liter water en voeg een bouillonblokje toe.
  2. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna ruim 1 uur trekken met het deksel op de pan.
  3. Voeg zout naar smaak toe.
  4. Maak van de uien, knoflook, djahé, kunyit, laos, trassi, ketoembar en djinten een kruidenpasta in de keukenmachine.
  5. Knip het bovenste deel van de sereh en kneus en knoop de stengels.
  6. Verhit olie in een soeppan en fruit de kruidenpasta ca. 5 minuten.
  7. Voeg de bouillon toe met de kipstukken, de daun salam, djeroek peroet en de sereh en laat ca. ½ uur trekken.
  8. Neem de kip uit de bouillon en pluk het vlees in kleine stukjes.
  9. Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze in plakjes of partjes.
  10. Kook de aardappelen en snijd ze in plakjes.
  11. Snij de selderij en prei fijn.
  12. Laat de soe-oen wellen in kokend water voor ca. 5 minuten. Laat uitlekken en snij fijn.
  13. Maak van paar el. ketjap en ½ el sambal een sausje.

Eet smakelijk!